Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Fondue


Fondue με φίλους!

Τί καλύτερο για μια όμορφη βραδιά από μια παρέα, μουσική, κρασάκι και fondue!
Εγώ το δοκίμασα και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!
Το fondue το έφτιαξα λιώνοντας 2 σοκολάτες γάλακτος!
Τα pan cakes μπορείτε να τα βρείτε σε προηγούμενο post πατώντας εδώ !
Τα φρούτα που χρησιμοποίησα ήταν μπανάνα και μήλο!

Λίγα λόγια για το fondue...

Το fondue παρά την γαλλική προφορά του είναι ελβετική συνταγή!
Υπάρχουν αρκετά ήδη fondue και τα αντίστοιχα σκεύη τους!
Οπότε, κατά την αγορά μιας συσκευής για fondue θα πρέπει να προσέξετε το είδος του fondue που προτειμάτε και θέλετε να αγοράσατε!

Fondue Σαβαγιάρ

Φτιάχνετε από λιπαρά κίτρινα τυριά και σερβίρεται με μπουκιές από μπαγιάτικο ψωμί!

Fondue Μπουργκινιόν

Στο σκεύος του Fondue υπάρχει καυτό λάδι, στο οποίο βουτιούνται ελαφριά ψημένες φέτες μοσχαριού που συνοδεύονται από σάλτσες και τουρσί!

Fondue Court Bouillon

Είναι μια πιο ελαφριά μορφή του Fondue Μπουργκινιόν στην οποία το λάδι έχει αντικατασταθεί από ζωμό κρέατος.

Fondue Chinoise

Πολύ λεπτές φέτες κρέατος τυλίγονατι σε ρολά, ενώ το σκεύος του Fondue περιέχει ζωμό λαχανικών. Σερβίρεται με πολλές σάλτσες.

Fondue Σοκολάτας

Λιωμένη σοκολάτα σερβίρετε με φρούτα, μπισκότα ή τσουρέκι.



Βασική συνταγή για κλασικό Fondue τυριών


Υλικά:
  • 250gr   μισό τριμμένο  τυρί γραβιέρα 
  • 250gr κιλό τριμμένο  τυρί Έμμενταλ
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
  • 3 ½ κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουερ
  • 1κουταλάκι του γλυκού  Kirsch  (λικέρ, είναι προαιρετικό) 
  • Πιπέρι και μοσχοκάρυδο


Διαδικασία:

Αλείψτε  το σκεύος του fondue  με την σκελίδα του σκόρδου. Προσθέστε το κρασί  και αφήστε το να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Aνακατέψτε σε ένα μπολ  την γραβιέρα,  το Έμμενταλ με το κορν φλάουερ. Ρίχτε το μείγμα με τα τυριά  στο κρασί σιγά σιγά, περιμένοντας  να λειώσει πριν προσθέσετε κι άλλο. Μην αφήσετε το fondue να βράσει.Προσθέστε  το πιπέρι και το  μοσχοκάρυδο, το Κirsch (προαιρετικά).
To   σερβίρετε ζεστό  μέσα στο ειδικό σκεύος του  fondue. 


Βασική συνταγή για κλασικό Fondue σοκολάτας


Υλικά:
  • 500 γρ. κουβερτούρα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ρούμι ή μπράντι

Για το σερβίρισμα
150 γρ. φράουλες καθαρισμένες
4 μπανάνες κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 τσαμπάκια σταφύλι
2-4 νεκταρίνια κομμένα σε μικρά κομμάτια
μερικά δαμάσκηνα



Διαδικασία:

Βάλτε την κουβερτούρα να λιώσει σε μπεν μαρί.Όταν λιώσει, βγάλτε το κατσαρολάκι από το μπεν μαρί και βάλτε το στη συσκευή του φοντί που έχετε ανάψει.
Προσθέστε σιγά σιγά και ανακατεύοντας την κρέμα γάλακτος καθώς και το βούτυρο.
Στην συνέχεια προσθέστε το αλκοόλ. 


Bonne Fondue !

4 σχόλια:

Fotini Kouzoumi είπε...

Λατρεύω το fondue τυριών, το φτιάχνουμε κάθε Πρωτοχρονιά...χιχι... Eυχαριστούμε για τη συνταγή!!! Φιλάκια!!!

Anna είπε...

Συμφωνώ, είναι πολύ ωραία συνήθεια!

Sylvia είπε...

Εψαχνα συνταγή για Fondue τυριών!!!!

Claire D. T είπε...

Θα δοκιμάσω σίγουρα το Fondue σοκολάτας!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...